Un politician îți explică de ce nu se descurcă politicienii cu tehnologia

de: Ciprian Ioana
08 11. 2019

Îți mai aduci aminte de momentul cu Liviu Dragnea, care se plângea că telefonul înregistrează tot ce spune? Ei bine, a trecut mai bine de un an de la acel moment, iar politcienii tot n-au înțeles cum funcționează tehnologia. Și nu e vorba doar de ai noștri.

Politicienii din România și din întreaga lume nu înțeleg cum funcționează tehnologia. Se miră de ce se întâmplă pe Facebook și alte platforme de socializare. Ia ca exemplu recentul caz de la noi cu ALDE Sibiu, care a decis să-l dea în judecată pe Mark Zuckerberg.

Nu se întâmplă doar în România, ci și în afară. O fi Trump pe Twitter toată ziua, dar asta nu înseamnă că e la curent cu ce se întâmplă. Fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair, admite că politicienii nu înțeleg cum funcționează tehnologia. Sunt preocupați, mai degrabă, să interzică sau să reglementeze dur decât să beneficieze de pe urma noilor tehnologii.

Politicienii nu înțeleg tehnologia și nici nu dau semne că ar vrea să învețe

Deși politicienii sunt primii care cer reglementări în domeniul digital, nu mai sunt atât de vocali atunci când vine vorba de folosirea noilor tehnologii în îmbunătățirea unor domenii cheie precum sănătate și educație, crede Tony Blair.

Iar opinia e rezumată simplu.

„Politicienii sunt niște oameni foarte simpli: nu le place ceea ce nu înțeleg și ceea ce nu înțeleg reglementează”
Tony Blair, fost premier al Marii Britanii

Declarația asta parcă îți aduce aminte de scandalul Uber și cum s-au comportat autoritățile de la noi cu companiile de ride-sharing. Nu înțelegeau clar ce și cum fac, dar doreau să le pună bețe în roate.

Tony Blair, care probabil se pregătește de vreo candidatură și caută să atragă simpatii în această perioadă, susține că e un mare ecart între lumea politică și tehnologie. Și că această prăpastie nu trebuie adâncită, ba dimpotrivă. S-a mai întâmplat așa și pe la începuturile revoluției industriale, atunci când, la fel ca acum, politicienii erau reticenți în fața schimbării, mai crede fostul premier.

Problema a că reticența vine la pachet și cu populismul. Un curent care prinde teren în Statele Unite, în Marea Britanie și în alte țări europene.  În opinia lui Tony Blair, Brexit a fost o tragedie, care s-a întâmplat tocmai pe fondul acestei neadaptării la schimbarea vremurilor.

Tony Blair conchide că este optimist cu privire la viitor și crede că revoluția din domeniul tehnologiei poate aduce numai beneficii. Important e, însă, ca politicienii să nu-i pună bețe în roate. Au mai făcut și nu a fost deloc progres. Ba dimpotrivă.